9 Mayıs 2015 Cumartesi

NEDİR BU YGS-LYS

Yeni YGS - LYS Sınav Sistemi

"Zorlu" maraton, bizimle "zevkli" bir bulmacaya dönüşüyor
2011 - 2012 öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere ÖSYM tarafından sunulan bu yeni sınav sistemi hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bu yeni sınav sistemindeki amaç yıllardır uygulanan tekil sınav sistemlerin oluşturduğu olumsuz koşulların elemine edilmesi ve çok daha stabil bir ölçüm yapılmasıdır. Diğer bir deyişle bu sistemle üniversite öğrenci adayımızın en doğru şekilde üniversiteye yerleşmesi amaçlanmıştır.
ESÜYEM olarak bizler, öğrencilerimizi bu yeni sisteme %100 entegre ediyoruz. Çalışmalarımızda hedef odaklı eğitim sistemimizi kullanıyor ve öğrencilerimizin desteklenmesi gereken derslerine odaklanıyoruz. Tüm çalışma takvimimizi yeni sistemin gereklilikleri üzerinde düzenliyoruz.
Öğrencilerimiz gelecek yıllarda uygulanacak bu sınav sistemine hazırlıklı olmaları için tüm konuları iyi kavramaları ve bilinçli birer birey olarak sınava hazırlanmaları büyük önem taşıyor. Bu sınava uyumlu bir şekilde çalışmalarını sürdüren tüm öğrencilerimiz, kitap yazarı kadromuzun deneyimi sayesinde tüm puan türü sınavlarına hazır olacaklardır.
2011 YGS ve LYS sınavlarına ESÜYEM farkı ve deneyimi ile hazırlanan öğrencilerimiz eşsiz rehberlik ve koçluk sistemimiz sayesinde ÖSYM'nin ölçme ve yerleştirme sınavlarını deneme sınavı tadında kolayca verecek ve yeni sınav sisteminin tüm  avantajlarını bizlerle yaşayacaklardır. Çoğu kimsenin "zorlu" olarak nitelediği bu maratonu "zevkli" bir bulmacaya dönüştürüyor ve geleceğinizi ESÜYEM'de şekillendiriyoruz. Tıpkı dünkü öğrencilerimiz, bugünkü velilerimiz gibİ.                                                                                                              Özetle yeni sınav sistemi
Bu sisteme yabancı olan velilerimiz için mümkün olan en sade ve anlaşılır bir dille açıklamak istiyoruz.
1- Geçmiş yılların ÖSS'si ve ÖYS'si gibi bu sınav sistemi de temelde 2 aşamada gerçekleşiyor. Sınavın birinci aşaması eski adıyla ÖSS yeni adıyla YGS; (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), ikinci aşaması ise eski adıyla ÖYS, yeni adıyla LYS (Lisans Yerleştime Sınavı) olarak adlandırılıyor.
        - YGS tüm derslerin ortak müfredatı baz alınarak yapılan genel bir testtir.
        - LYS birinci aşamanın aksine her dersin başarısını ölçmeye dayalı branş testleri topluluğudur.
2- YGS'de  YGS-1-2-3-4-5-6, LYS'de MF-1-2-3-4, TM-1-2-3, TS-1-2 ve DİL-1-2-3 olmak üzere tam 12 ayrı puan türü bulunmaktadır. Bu puan türleri, öğrencilerin üniversite tercihlerinde etkin rol oynayacak, aldıkları puan türlerine göre farklı tercihler yapabileceklerdir. Üniversiteye yerleşme için bu kilit noktalar büyük önem taşır. (Bu puan türleri arasındaki farkları az sonra açıklayacağız)
3- YGS ve LYS puan aralığı 100 ile 500 arasıdır
4- AOBP (Ağırlıklı orta öğretim başarı puanı) en büyük değeri 500 iken en düşük değeri 100 şeklinde hesaplanmaktadır.
5- Uzun süren tartışmalar sonucu belirlenen son duruma göre AOBP alan içi tercihlerde 0.15, alan dışı tercihlerde de bu katsayı 0.12 olarak saptandı. Mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumu mezunları, AOBP x 0.06 katsayı işlemi sonucunda elde ettikleri puanı yerleştirme puanlarına ekleyerek YÖK tarafından belirlenen bir branşa yerleştirilir.
6- Türkiye genelinde ilk 1000 kişi arasına giren adayların, ilk 1000'e girdiği puan türünde yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP'leri tercih edeceği bütün programlar için alan içi katsayısı (0.15) ile çarpılıyor. Bu kuram YGS ve LYS sonucu oluşan her puan türü için geçerlidir.                                                                                    Yeni sınav sisteminin öğrencilere sağlayacağı avantajlar
 - Bu sistem gerçekten bilgi sahibi olan öğrenciyi ön plana çıkaracak bir yapıya sahip. Bu sebeple bilgi bu yıl her zamankinden çok daha değerli olacak.
- Meslek liselerini başarılı şekilde bitiren öğrenciler, bilgi ve becerilerini çok daha iyi bir zeminde kullanacakları bir sisteme kavuştular. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
- Yeni sistem öğrencinin meslek seçimi konusunda net karar vermesine olanak tanıyor. Dolayısı ile klasik programlar yerine ders odaklı bir program uygulanması çok mantıklı. ESÜYEM bu noktada gerekli desteği hedef odaklı eğitim sistemi ile öğrencisine veriyor.                                                                                                         YGS ve LYS sınav şeması, soru içerikleri ve sınav süreleri 
LYS puan türleri ve girilebilecek okullarLYS puan türleri ve girilebilecek okullar
MF - TS ve TM puan türlerinden sınava girecek adayların alması gereken sınavlar ve ders konuları yukarıdaki şemada kolaylıkla incelenebilir. Örneğin MF puan türü ile öğrenci alan Yükseköğretim lisans programlarından birine yerleşmek için öğrenci sırasıyla:
        1- 160 sorudan oluşan 160 dakikalık YGS (eski adıyla ÖSS) sınavına girmesi gerekir
        2- LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmesi gerekir
Aynı şekilde TM puan türüne göre Yükseköğretim lisans programlarından birine yerleşmek için öğrenci yine önce YGS ve ardından LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına, TS puan türü ile öğrenci alan Yükseköğretim lisans programları için de yine YGS'nin ardından LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına girmesi gerekmektedir.
MF - TM - TS - DİL grubu puan türleri ve yüzdelik dağılımları
Puan
Türü
MF GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI
YGS
LYS-1
LYS-2
Türkçe
Sosyal Bilimler
Temel Mate.
FenBilimleri
Mate.
Geom.
Fizik
Kimya
Biyoloji
11
5
16
8
26
13
10
6
5
11
5
11
13
16
7
13
12
12
11
7
11
11
13
5
13
14
15
11
6
14
9
22
11
13
9
5
______________________________________________________________
Puan
Türü
TM GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI
YGS
LYS-1
LYS-3
Türkçe
Sosyal Bilimler
Temel Mate.
FenBilimleri
Mate.
Geom.
Türk Dili ve Edebiyatı
Coğrafya (2)
14
5
16
5
25
10
18
7
14
7
14
5
22
8
22
8
15
10
10
5
18
7
25
10
______________________________________________________________
Puan
Türü
TS GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI
YGS
LYS-3
LYS-4
Türkçe
Sosyal Bilimler
Temel Mate.
FenBilimleri
Türk Dili ve Edeb.
Coğrafya (1)
Tarih
Coğrafya (2)
Felsefe Grubu
13
12
10
5
15
8
15
7
15
18
11
6
5
25
5
15
5
10
______________________________________________________________
Puan Türü
DİL GRUBU TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIK PUANTAJLARI
YGS
LYS-5
 Türkçe
Sosyal Bilimler 
 Temel Matematik
Fen Bilimleri 
 Yabancı Dil
15
65 
 25
 13
7
5
50
 48
 20
7
5
20
Peki hangi puan türü hangi lisans programlarına yerleştiriyor?
Bakınız işte bu noktada meslek seçiminize göre uygun puan türü devreye giriyor. Bu tabloyu iki ayrı şekilde incelemenize sunuyoruz:
Yukarıda bulunan bağlantı dosyalarında görüldüğü gibi değişik puan türlerine göre değişik mesleklerin seçimi kolayca yapılabilmektedir.
MF-1MF-2MF-3MF-4TM-1TM-2
TM-3TS-1TS-2DİL-1DİL-2DİL-3


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder